Utebryllup – alt du behøver å vite

Mange drømmer om å feire kjærligheten i friluft. Her er noen tips til planlegging av ditt utebryllup. Vi har viet par i flotte hager, på stranda, i skogen, i paviljong i parken, i båt og på hytta. Blant annet. Uansett hvordan du ser for deg ditt utendørsbryllup, har vi råd på veien.

Sikre at du har de nødvendige tillatelser for din utendørs vielse

Hvor drømmer dere om å feire kjærligheten deres? Er det på en fjellknaus, ved et kjent landemerke, i en nasjonalpark eller i en bugnende åker? Humanistiske og borgerlige vielser utendørs kan nå feires veldig mange vakre steder i Norge, og mye reguleres av kommunene lokalt. Undersøk om det stedet dere har peilet dere ut er offentlig eller privat grunn, og om dere trenger tillatelse fra privat grunneier eller kommunen for å feire utebryllup nettopp der.

Har dere fått tillatelse om å ha bryllupet der dere ønsker – ta kontakt med oss slik at vi kan hjelpe dere med å planlegge videre!

Planlegg utebryllup som tåler vær

Den norske naturen er flott og mektig, men været vårt kan være uforutsigbart. Skifter mellom sol og vindstille, regn og blåst, skjer raskt. Drømmen om å feire kjærligheten utendørs er utbredt blant oss friluftselskende nordboere. Vi er vant til å tilpasse oss værforhold når vi planlegger tur og andre utendørsaktiviteter. Denne kunnskapen er viktig å også ta med inn i planlegging av vielse utendørs. Bør dere ha et partytelt i bakhånd, i tilfelle regn? Hvem skal i så fall ha ansvar for at det settes opp eller tas ned? Dersom det ikke er meldt regn, men vind, kan det kanskje være greit å ha noen varme pledd i beredskap? Hvis vielsen skal foregå på en fuktig plen, bør den kanskje avsperres så lenge som mulig før vielsen? Paraplyer i bakhånd er sjelden dumt. Disse bør kanskje holdes ute av fotografens skuddlinje – med mindre paraplybryllup var nettopp det temaet dere ønsket dere. Hva dere som brudepar velger å ha på dere er jo også lurt å tilpasse været. Har bruden et varmt sjal eller et par fjellsko i beredskap dersom det skulle bli kaldt eller glatt?

Om uværet virkelig er ute – flytt utebryllupet inn

Det er som kjent ingen skam å snu. Det kan derfor være lurt å ha et innendørs alternativ i bakhånd, i tilfelle været virkelig slår seg vrangt. Vi har gode værvarslingssystemer her til lands, og noen dager før vielsen bør det være relativt klart om været holder. Da kan det også være viktig å ha gjort seg opp en mening på forhånd om hvor man setter grensa for hva som er «for mye regn» eller «for mye vind» til å gjennomføre vielsen utendørs. En humanistiskvielse kan være relativt kort, vi pleier ofte beregne omtrent 30 minutter. Hvor mye regn, vind eller snø tenker dere er greit i løpet av den halvtimen vielsen vil foregå?

Godt forberedte gjester nyter bryllupet best

God informasjon i forkant av dagen kan bety mye for gjestenes opplevelse. Er det et stykke å gå fra der de vil ankomme med offentlig/egen transport til der utebryllupet skal finne sted? Da kan det være lurt å angi omtrentlige gåtider, beskrive terrenget samt behovet for godt fottøy, ekstra klær, solbriller og liknende. Dersom det er vanskelig å arrangere sitteplasser for alle, går det for mange fint å stå under selve vielsen – hvis man er forberedt på det. De som er dårlige til beins bør jo helst få sitte, og stoler eller andre sitteplasser planlegges. Mange gjester setter pris på å få tildelt oppgaver, og det kan være en fin måte å skape delt eierskap til og fellesskap rundt dagen deres på.

Rungende «ja!» er viktige også i utendørs vielser

Vind kan være en utfordring på flere måter i utebryllup. Ikke bare tar den tak i kjoler, hår, slør, pynt og eventuelle teltkonstruksjoner – den bærer også villig lyden med seg. For par som ønsker seg borgerlig vielse utendørs, er ofte de åpne rammene friluften gir viktig for dem. Samtidig er det en utfordring å sikre at gjestene på bakerste rad får med seg de viktige ordene som sies i vielsen dersom vinden skulle ta seg opp. Lydforsterkning kan være viktig å planlegge for i ditt utebryllup, uansett om dere skal vies på plenen utenfor et festlokale, på hytta, ved en foss i skogen eller på stranda. Gode mikrofoner og høyttalere kan bidra til at alle gjestene, og dere selv, får glede av alt dere har planlagt og alle de gode ordene i vielsen. Dersom det ikke er mulig med lydforsterkning, er det ekstra viktig å sikre at alle som skal si eller spille noe, bruker høyt nok volum på stemme eller instrument. Plassering av gjestene i forhold til brudeparet kan testes ut på forhånd. Kanskje er det lettere å høre dersom man bruker et mindre tradisjonelt oppsett? En lydtest eller to er alltid lurt!

Å ramme inn vielsen i utebryllupet

De grenseløse rammene naturen og den åpne himmelen setter, er ofte en viktig motivasjonsfaktor bak å velge vielse utendørs. Samtidig kan det være en spennende utfordring å planlegge vielse i et helt åpent «rom». Som vi har skrevet litt om i dette blogginnlegget om å planlegge bryllup, har vielser gjerne en inngang, en hoveddel og en avslutning. De fleste offentlige seremonier er bygget opp på denne måten, og det har en effekt. En slik form gjør det lettere for både gjester og paret selv å samle fokus og få med seg det som skjer – i fellesskap.

Hvis dere planlegger en humanistisk eller borgerlig vielse utendørs, kan det være lurt å tenke på dette med inngang og utgang. Dersom dere gifter dere på en gressplen rett i nærheten av et festlokale, er det mange som lager et «rom» med midtgang i tradisjonell stil. Men kanskje ønsker dere ikke det? Eller kanskje vil dere ha vielse utendørs på et smalt båtdekk? Uansett hva som føles riktig for dere, er det viktig å tenke på hvordan dere skal stå, hvem som går hvor når, og hvor gjestene skal plasseres. Hvilken retning vil solen komme fra? Dette kan være viktig å undersøke på forhånd, slik at dere sikrer at alle gjestene ser dere og ikke står med solen i øynene under hele seremonien.

Å lage inngang og avslutning på utevielsen kan gjøres på mange ulike måter. Ønsker dere «overraskelsesmomentet» med en inngang hvor bruden eller paret står gjemt for gjestene før seremonien eller ikke? Hvordan vil dere markere for gjestene av vielsen er over? Hvordan skal de få gratulert dere etterpå? Å ta utgangspunkt i de lokale forholdene på stedet dere drømmer om å ha utebryllupet deres, er viktig når dere planlegger de ulike delene av vielsen.

Personlig vielse under åpen himmel

Musikk, diktlesning og andre kulturelle innslag er ofte fine måter å skape en personlig vielse på. Dette er deres dag, og den skal gi glede og mening for dere. Den lovpålagte teksten i en borgerlig vielse er svært kort, og det kan være fint å dele den opp med personlige innslag. Vil dere ha levende musikk, eller er det en spesiell låt dere ville spilt over lydanlegg? Dersom dere ønsker levende musikk, kan det være lurt å tenke på værforhold i valg av instrumenter. Spør gjerne musikere til råds. Både musikk, dikt eller annen tekstlesning kan gjøre seg svært godt i utebryllup. Planlegg så dere vet at lyden bærer, slik at alle gjestene får glede av de personlige innslagene deres!

Spør vigsleren om råd rundt ditt utebryllup

Flere aktører tilbyr nå vielser ute, og vi i Humanistene har mange års erfaring med humanistiske vielser utendørs. Vi deler gjerne våre erfaringer og råd med dere! Våre seremoniledere hjelpe dere gjerne med å planlegge den personlige rammen dere ønsker for deres utebryllup. En borgerlig vielse utendørs kan skape en flott ramme rundt deres kjærlighet. Våre humanistiske vielser er åpne og har stort rom for personlig tilpasning. Vi vil gjerne være med på å skape den rammen nettopp dere ønsker dere rundt feiringen av deres kjærlighet!