Hva bør man tenke på når man planlegger bryllup?

Hvordan skape en dag som gjenspeiler hvem dere er som par og det som er viktig for dere? Hvilken stemning vil dere ha? Hvordan ta vare på alle gjestene som kommer? Etter mange års erfaring med å planlegge personlige og skreddersydde vielser for veldig ulike par har vi samlet noen tips og tanker om hvordan dere kan planlegge et bryllup som passer nettopp dere.

Hva styrer valgene?

Bryllupet er deres dag, og dette er det viktig å holde fast på gjennom prosessen. Alle som kommer for å feire sammen med dere, ønsker dere det beste. De er trolig mindre opptatt av hvilke trender som råder på bryllupsmarkedet om dagen enn av at dere skal ha en flott dag. En dag som bærer tydelig preg av dere som personer, deres forhold og identitet som par blir trolig veldig godt tatt imot – uansett om resultatet blir klassisk eller veldig utradisjonelt. Mange har meninger om det meste, men det er deres meninger som teller mest denne dagen. Det er deres dag!

Fargen på bordkortene

Et kjærestepar er gjerne et godt eksempel på det berømte uttrykket om at helheten er større enn summen av sine bestanddeler. Man er både to enkeltindivider, med hver sine ønsker og tanker, og man er et par. Dette kan det også være viktig å snakke om og holde fokus på i prosessen med å planlegge bryllupet. Hva er viktig for deg? Hva er viktig for meg? Og hva reflekterer oss som fellesskap? Alle par er forskjellige, og det er flott. Gi hverandre plass til å uttrykke hva som vil gjøre dagen best mulig for dere, både som individer og som par. Å krangle om fargen på bordkortene kan virke veldig viktig der og da, men sjelden i bakspeilet etterpå.

Vielsen er viktig

Mange par som oppsøker oss har tenkt lite igjennom hvordan de ønsker at selve vielsen skal være. Vielsen er selve seremonien hvor dere som par inngår en juridisk bindende avtale om at dere vil være gift med hverandre. Mange har sett utallige vielser på film og kanskje også vært i en del vielser som bryllupsgjester. Men de færreste av oss opplever å gifte oss så mange ganger selv. Vi har rett og slett ikke så mye erfaring å trekke på i planleggingen av vielsen vår.

Gode grep for en spesiell opplevelse

Hvis dere ønsker en humanistisk vielse, har vi mange tips til hvordan denne kan utformes. Generelt kan vi si at det kan være lurt å tenke på hvordan vielsen skal passe inn med resten av dagen. Ønsker dere en uformell stemning, kan for eksempel vigsler møte i penklær heller enn seremonikappe. Hvis dere vil ha en mer klassisk stil, kan seremonikappe derimot bidra til å sette stemningen. Det er mange grep som kan gjøre opplevelsen helt spesiell og personlig for både dere og gjestene. Å planlegge vielsen er en viktig brikke i puslespillet når dere skal planlegge bryllup.

Som en norskstil

Det kan være lurt å tenke på vielsen slik vi lærte å skrive norskstil på skolen – at den skal ha en innledning, en hoveddel og en avslutning. Det kan ta litt tid for både dere og gjestene å samle fokus, komme i riktig «modus» og være klare for å gå i gang med selve vielsen. Da er det lurt å tenke på en form for innledning. En tydelig start skaper trygghet og forutsigbarhet for brudepar og gjester, noe som kan være fint på en dag som gjerne er spekket med følelser og forventninger. Om du ikke vil ha en tradisjonell inngang opp midtgangen, hva med et musikkstykke istedenfor? Vigsler kan si noen velkomstord fra dere til gjestene før dere går løs på selve vielsen? Mulighetene er mange. Dere må finne ut hva som føles rett for dere.

Ta god tid til vielsen

Det er mange måter å gjøre selve vielsen på. Vigselsteksten er obligatorisk og må leses i sin helhet. En del par ber våre seremoniledere om å kun lese den lovpålagte teksten. Det er selvfølgelig greit, men det er viktig å huske på at den er kort. Vi har erfaring med at mange opplever at vielsen blir litt for raskt unnagjort når det først kommer til stykket. Det er mange følelser i sving på bryllupsdagen, ofte flere enn man er forberedt på. Innslag med sang, dikt, personlig tale eller løfter, båndseremoni eller bytte av ringer kan være fine små pustepauser i vielsen som kan bidra til at dere får større ro til å få med dere hva som skjer.

Tydelighet

En avslutning hjelper både dere og gjestene til en felles opplevelse av at nå er vielsen over og dagen fortsetter med annet program. Noen par går sammen ut midtgangen, andre bryter ut i dans – her er det stort rom for å finne et personlig uttrykk. Snakk med vigsler om hva dere kunne ha lyst til, og be gjerne om deres erfaringer og innspill. Uansett hva dere velger, er det lurt å finne en tydelig måte å runde av vielsen på. Igjen, gjestene føler seg ofte tryggere og mer bekvemme når de forstår hva som forventes av dem.

Litt papirarbeid i romantikken

De færreste av oss vet på forhånd hva som skal til for å bli gift. Mange blir overrasket over alle de formelle kravene som må innfris for at man skal kunne gifte seg. Dere må begge velge en forlover hver, og disse må signere en forlovererklæring og sende denne inn til folkeregisteret. Så må vilkårene for ekteskap prøves, som det heter på fagspråket. Dette betyr i praksis at dere på en måte søker om lov til å gifte dere. Dere sender et skjema hver til folkeregisteret, som sjekker at det ikke er noen grunn til at dere skal nektes å gifte dere. Det kan for eksempel skje dersom en av dere er gift fra før.

Når folkeregisteret har gitt grønt lys, mottar dere en attest på at det formelle er i orden. Prøvingsattesten er gyldig i 4 måneder, og dere må gifte dere mens den er gyldig. Derfor er det viktig å ikke søke for sent, men heller ikke for tidlig. Spør vigsleren deres hvis dere er i tvil! Det er også vigslerens ansvar å tilse at dere og vitnene faktisk er de dere sier at dere er. Avtal med vigsler når og hvordan det er enklest å gjøre en ID-sjekk.

På selve bryllupsdagen signerer dere, to vitner og vigsleren på prøvingsattesten. Når det er gjort, og den formelle vigselsteksten er lest og bekreftet av dere i vielsen, er dere gift!

Vi hjelper dere gjerne

Hvis dere ønsker en åpen og fleksibel humanistisk vielse med stort rom for personlig skreddersøm, står våre flotte seremoniledere klare for å hjelpe dere med å lage drømmevielsen. Uansett om dere ønsker dere utebryllup, hyttebryllup, kirkebryllup, rockebryllup eller en liten vielse med de aller nærmeste hjemme på kjøkkenet – vi har gjort det meste før.

Her på nettsidene våre har vi samlet en del tips og inspirasjon som kanskje kan være til hjelp. Her er  noen tips til dikt som kan være fine innslag i vielsen og et knippe musikkinnslag. Vi har også laget en sjekkliste for det formelle.

Vårt håp er at så mange som mulig skal få oppleve at bryllupsdagen, og vielsen, er en flott og personlig markering av kjærlighet og fellesskap. Dette er i humanismens ånd!