Drømmer du om å gifte deg på fjellet?

Å feire kjærligheten i den mektige, norske fjellheimen er en drøm for mange. Her har vi samlet noen tips om flotte fjellområder du kan arrangere din fjellvielse i!

Fjellbryllup i Lofoten

Lofotens dramatiske fjell, kritthvite strender og endeløse sommerdager setter en helt spesiell ramme rundt en fjellvielse. Her finnes et utvalg av fjelltopper å velge imellom, alt ettersom hva dere ønsker. Bratt og dramatisk eller lettere framkommelig? Lofoten har noe å tilby de aller fleste. For mer informasjon om Lofoten som reisemål, gå til Lofotens offisielle reiseportal VisitLofoten.

Seremonileder i Humanistene, Lea Bjørgum Tolboe, forteller:

Det var en fantastisk naturopplevelse og så absolutt de vakreste rammene jeg har sett rundt en så personlig vielse som dette var. De hadde ikke fortalt til hverken familie eller venner at de hadde «stukket av» for å gifte seg. Året før hadde de vært i Norge, besøkt Lofoten og forelsket seg i naturen. Det kanadiske brudeparet og jeg var sammen i drøye 12 timer. De delte med meg av sitt (vegetarmiddag) og jeg delte av mitt med dem (dusj på rommet). De hadde lest på nettet at dette var en «EASY hike»… De hadde forestilt seg en kort tur bortover en grussti. Bruden gikk med flott brudebukett hele veien opp. Det var med svette på pannen at en meget andpusten vigsler nådde toppen.

Selve vielsen ble gjennomført i 543 meters høyde klokken 0:30 under midnattssol. Jeg husker tydelig hvor nervøs jeg var da jeg stod der ute på kanten med ryggen til «dypet». Det eneste jeg tenkte på var «ikke ta et skritt tilbake når du sier; nå kan du kysse bruden». Herregud, hvordan hadde vel det gått! Brudeparet ønsket også en sløyfeseremoni, å bli bundet sammen med sløyfebånd rundt hendene, og det var aldeles vakkert. Nå har jeg nettopp fått vite at det flotte paret jeg fikk æren av å vie, akkurat har blitt foreldre ❤ Størst av alt er kjærligheten!

Vielse på Preikestolen

Spektakulære Preikestolen er ikke bare et kjent landemerke blant norske og internasjonale turister, men også en yndet destinasjon for fjellvielser. Vi har viet par både oppe på selve fjellplatået, langs veien oppover fjellet og på et erværdig skip nede på fjorden med utsikt opp til Preikestolen. Her er det mange muligheter! For mer informasjon om Preikestolen som reisemål, se egen side på VisitNorway.

Seremonileder i Humanistene, Kate Odsylv Sundt, forteller:

Det var en kald , grå, regnfull, guffen dag i november. Men denne dagen ble litt mindre grå da jeg var så heldig å få vie et par på toppen av Preikestolen.

Preikestolen er et fjellplatå som ligger 604 meter over havet, ved Lysefjorden i Rogaland. Det tiltrekker seg mange tusen besøkende hvert år. Og det forstår jeg. Det er en flott tur og en nydelig utsikt fra platået utover fjorden. Det unge paret som har valgt et så flott sted for deres spesielle dag møter oss ved hytten nedenfor fjellet. Det er mitt første møte med fjellplatået og jeg har med meg mannen min som guide. Selv om jeg er fjellvandt er det tryggere å slå følge med noen som er mer kjent i området.

Denne dagen har brudeparet valgt å feire bare de to, på det stedet hvor de gikk på tur sammen for første gang. Festen planlegger de til neste sommer med storfamiliene og venner. De smiler og lener seg mot hverandre når de forteller oss om den første tiden sammen.

Vi går sammen oppover fjellet, og praten går lett om alt mulig. Vi lar paret vandre litt for seg selv deler av veien. De holder hender og smiler som kjærestepar gjør. På vei opp møter vi endel turister på vei ned. Jeg legger merke til mange som nok har kommet langveis fra, i fottøy som ikke helt passer til terrenget… Pumps i fjellet! Jeg krøller fremdeles tærene i smerte, bare ved tanken. Turen tar ca 2 timer hver vei. Godt fottøy, en ekstra genser, drikke og en god matpakke er lurt å ha med. Det er november, sent på høsten og det kjennes. Rått , kjølig og skyene ligger lavt.

Mesteparten av turen går i et raskt, jevnt tempo. Det siste stykket før platået er en smal sti, uten så mye sikring. Viktig å se hvor du setter foten din. Det er her jeg merker at brudgommen nøler litt før bruden tar ham i hånden og geileider ham videre. Brudgommen har høydeskrekk. Litt av et sted og en utfordring han har valgt for dagen!

Vel fremme blir vi stående en liten stund og se utover. Utsikten over fjellene og fjorden er majestetisk. Skyene er blåst bort og en blek vintersol titter frem. En håndfull turister titter nysgjerrig på oss når vi nærmer oss kanten. Jeg har tatt på den gjenkjennelige sorte kappen, bruden har byttet til hvit kjole…og fjellsko, perfekt. Vinden blåser bort de fleste ordene, men brudeparet hører dem. Det blir en nydelig, personlig vielse. Min mann og en tilfeldig, smilende og beæret turist blir vitnene.

Etter vielsen tar vi frem matpakkene og deler et fortreffelig måltid av brødskiver, frukt, sjokolade, te og litt bobler. Brudgommens mor har sendt med et brev som jeg leser for dem. En nydelig hilsen til et nydelig par. Turen ned igjen går litt raskere enn opp. Det er begynt å regne og flere steder er det sleipt. Det er november og det er mørkt når vi er fremme ved hytten igjen.

Paret er kjempefornøyde med turen, og vielsen. De svinser av gårde til hotellet, hvor en bedre middag og noen flere bobler venter på dem.

Bryllup i Jotunheimen

I kjempenes rike Jotunheimen er det utallige muligheter for å feire kjærligheten med fjellbryllup. Som del av Nasjonalparkriket kan Jotunheimen by på Norges høyeste topper, men også mange valgmuligheter for litt mindre ambisiøse fjellfolk. Se blant annet Visit Jotunheimen og nasjonalparkens side på Visit Norway for mer informasjon om kjempenes fødeland som reisemål.

Seremonileder i Humanistene, Daniel Shay Lunt, forteller:

Min første vielse var en fjellvielse. Den første vielsen er sikkert spesiel for alle. Men at min skulle bli i så flott og storslått natur som vi har i Jotunheimen, gjør sitt til at den nok vil sitte godt i hukommelsen i alle år. Makan til opplevelse! De jeg viet var alt annet enn formelle, noe som lettet litt på nærvøsiteten. Vi var ikke mer enn 10 stykker som gikk sammen opp, så jeg fikk god tid til å bli bedre kjent med paret og resten av følget. Som de selv sa, så ble jeg fort en av dem.

Hele dagen vekslet det mellom snø, regn og solskinn. Vi startet selve vielsen i solskinn, men underveis begynte det å regne. Noe som gjorde undertegnelsen av vigselsdokumentet utfordrende. Heldigvis hadde jeg tenkt at dette kunne hende, så jeg hadde med et ekstra eksemplar. Følelsen av å stå ute i fjellheimen å lese vigselsteksten kan ikke beskrives på noen annen måte enn fantastisk og magisk. Kan man egentlig få bedre kulisser enn norsk natur? En opplevelse for livet!

Har du tips til andre flotte fjelldestinasjoner?

Vi vil gjerne høre om det. Send en epost til post@humanistene.no.