– Det er stor stas å være seremonileder!

For Marte gir rollen som seremonileder en positiv pustepause i hverdagen, og få føle på hvor gode mennesker kan være med hverandre. Og hun håper at enda flere vil gjøre det samme.

Det er flott å bidra

– Jeg får mulighet til å bidra i en av de viktigste markeringene i menneskers liv, smiler hun. – Hva kan bli bedre enn dét?

Marte har lang fartstid som seremonileder i Humanistene og synes det er stor stas. Hun har hatt gleden av å gjennomføre en rekke seremonier, både innendørs, utendørs og utenlands.

Godfølelsen

Det gir alltid en god følelse etter å ha gjennomført en seremoni. Uansett om det er vielse, velkomst eller gravferd. For selv om de tre seremoniene er nokså forskjellige, har de mye til felles.

– Alle våre seremonier handler om å hedre livet, fellesskapet og kjærligheten, smiler Marte. – Selv når vi tar farvel med en vi er glade i. Det er mektig og vakkert å være del av.

Les også om Åse Kamilla: – Det er flott å være seremonileder hos Humanistene

Verdifull balanse

For Marte skaper vervet som seremonileder en verdifull balanse. Til vanlig jobber hun som avhørsleder i saker om vold og seksuelle overgrep. Det er en krevende jobb med mye mørke.

– På jobb ser jeg resultatet av mye smerte og mange tragiske skjebner, og det er klart jeg blir preget av det, sier Marte stille. – Men det å være seremonileder skaper utelukkende positive følelser. Det minner meg på at livet også byr på andre ting.

Hun synes det er fint å se at mennesker støtter hverandre med å feire inngåelsen av ekteskap, eller minnes en som har gått bort. – Det minner meg på at jo, vi mennesker bryr oss faktisk om hverandre, smiler hun.

Krevende – og viktig

Marte forteller at det enkelte ganger kan være utfordrende å holde følelsene i sjakk og at hun enkelte ganger må minne seg selv om sitt ansvar som seremonileder

– Det er særdeles viktig at den/de de som bestiller seremonien skal få det de ønsker. Jeg er der som et medmenneske, men jeg har ansvaret for å gjøre opplevelsen best mulig. Når man bestiller seremoni hos oss i Humanistene skal en vite og føle at vi har kontroll, sier Marte bestemt.

Flott å gi mennesker muligheter

Humanistene tilbyr skreddersøm av hver enkelt seremonier. – Vi vil ikke tre noe over hodene deres som de kanskje ikke er komfortable med, sier hun. – En humanistisk ramme er gitt, men utover det kan hver enkelt forme sin egen seremoni.

– Valgfriheten vi kan tilby gjør min rolle enda mer givende. Det gjør at alle seremonier blir unike og ulike. Og at vi som seremoniledere får oppleve fantastisk mye forskjellig, forteller Marte med et smil.

Les også om Valgborg: – Jeg elsker å være seremonileder i Humanistene

Vil du bli seremonileder?

Marte anbefaler oppdraget som seremonileder på det varmeste og hun håper flere vil gi av sin tid for å glede andre. – Jeg får i alle fall utrolig mye igjen for mitt engasjement, avslutter Marte varmt og bestemt.