Vi må snakke om den indre dialogen

For Trine Lise handler raushet om å heie på andre selv om det ikke gagner en selv.

Å heie på andre – og mene det

Det kan være små eller store, gode gjerninger.

– Det handler aldri om å få noe igjen. Det handler om at hun har mulighet til det. Og så føles det jo bra.

Som å gi en blomsterbukett eller et klapp på skulderen til en venn i tunge tider. Selv har hun stor giverglede og stiller gjerne opp for andre når de trenger det.

– Akkurat blomster er jeg flink til å gi, smiler hun. – Det betyr så mye når man får det. At noen er til stede og fortsatt ser deg.

Trine Lise OlsenSom en middels god venninne

Det er ikke nødvendigvis enkelt å være raus mot andre. I hvert fall ikke hvis man ikke har det så greit i utgangspunktet.

– Vi må begynne innenfra. Vi må lære å være rause med oss selv. For da har vi det bedre, og har vi det bedre, så gjør vi bedre.

– Vi blir et bedre samfunn hvis vi er litt rausere med hverandre og ikke er så redd for å ønske andre vel.

Hun mener det er bra å begynne med små ting. – Det har i hvert fall hjulpet meg. Jeg var ganske bitter der en stund, fordi jeg ikke hadde det bra selv.

– Vi hører at du må elske deg selv før du kan elske andre, men det er ikke så enkelt å elske seg selv, sier Trine Lise. – Kanskje kan vi starte litt lavere? Behandle oss selv som en middels god venninne, og så ta det derfra?

Den indre dialogen

Trine Lise mener det er viktig å snakke mer om den indre dialogen. I hennes soloshow «Den lille stemmen» tar hun et oppgjør med «Bølla», som kritiserer og rakker ned på henne.

– Alle har en indre dialog og mange har en negativ indre dialog.

– Derfor er det så ekstremt viktig at vi snakker om det. Hvis ikke får den vokse å bli sterkere, uten at noen motsier den eller stiller spørsmål.

– Så lenge vi ikke snakker om det, kan det skape vonde sår inni oss som vi går og bærer på. Som gjør at vi ikke får leve ordentlig og få det livet man kan ha, mener hun.

Trine Lise OlsenBaksiden av medaljen

Trine Lise er en frittalende dame som står opp for urett. Og som mange andre har hun fått kjenne på baksiden av det å være en kvinne som ytrer seg i det offentlige rom. – Jeg skal innrømme at det hindrer meg i å være så aktiv som jeg kunne vært. Som kvinne og feminist tror jeg alltid at jeg har følt på det.

Hun opplever at folk reagerer på at hun som komiker har meninger.

– Får ikke jeg lov til å mene noe fordi jeg drar rundt og får folk til å le? Skal jeg tåle alt fordi jeg har hatt det kjipt?

For henne er det ikke et alternativ å ikke snakke om urettferdighet, selv om hun er komiker. Urettferdighet må man snakke om. Vise den sårbare gruppa at en er på lag med dem. Og ikke holde kjeft.

Kjærlighet i luften

Neste show blir kanskje hetende «Trine Lise Valium 3 – happily ever after». For nå er det mye som går bra i livet. Hun har funnet – og valgt – kjærligheten.

– Det er fantastisk, men også litt skummelt for en dame som er vant til å ta vare på seg selv.

– Fallhøyden er stor. Når du gir hjertet ditt til noen, så vet du at de også kan knuse det. Men jeg har brukt så lang tid på å komme dit‚ at jeg vet at jeg tåler det. Jeg ikke være med han. Jeg ikke ha noen å elske. Men der er fantastisk å kunne velge kjærligheten.

Hjertesak: Inkludering og fellesskap mot diskriminering og rasisme

Det å i bidra med raus humanisme for å skape et bedre samfunn er en av Humanistenes viktige hjertesaker. For i en verden med lidelser og nød, streng politisk polemikk heller enn lun dialog, der fremmede kulturer og tradisjoner oppfattes skremmende heller enn eksotisk, tror vi at raushet kan skape mellommenneskelig magi og bidra til en litt bedre verden.   

Trine Lise Olsen er komiker, kvinneaktivist og foredragsholder. Hun er bl.a. kjent for de kritikerroste forestillingene «Æ har rætt» og «Den lille stemmen». Der forteller hun om sin vanskelige oppvekst som fosterbarn og den indre kritikeren som stadig følger henne.

Trine Lise tror at vi blir et bedre samfunn hvis vi er litt rausere med hverandre og ikke er så redde for å ønske andre vel. Men for å komme dit må vi først ta et oppgjør med vår indre dialog og være rausere med oss selv.


Raushetspodden fra Humanistene

I Raushetspodden™ inviterer vi mennesker, som på ulike vis bidrar til å skape et rausere samfunn, til å dele av sitt engasjement. Målet er å smitte våre lyttere med raushet – både for seg selv og for andre.

Hør episoden med Trine Lise Olsen.
Hør hele Raushetspodden.

Om Raushetspodden™

I Raushetspodden™ inviterer Humanistene mennesker, som på ulike vis bidrar til å skape et rausere samfunn, til å dele av sitt engasjement. Målet er å smitte våre lyttere med raushet – både for seg selv og for andre. Moderator er seniorrådgiver Tore Petterson i Humanistene.

Publisert 27. august 2021