Tore Petterson: Den rare homoen

Frykt og smerte

Tore vokste opp i et omsorgsfullt hjem. Men utenfor var virkeligheten en annen. For Tore likte å kle seg annerledes, han hadde andre interesser, han var litt annerledes.

Grov mobbing gjorde skolehverdagen til et mareritt. Han var ekstremt mye redd og gruet seg til å gå på skolen. Mobbingen ble stadig mer omfattende, hvilket gikk ut over både helse, skolesaker og klær. – Ofte måtte jeg få foreldrene mine til å hente meg fordi jeg ikke turte å gå hjem alene.

– Det aller verste var at det var så mange voksne på skolen som visste det, uten at de gjorde noe.

Foreldrene ba om hjelp fra skoleadministrasjonen, men ble aldri hørt. I deres øyne var det Tore som var problemet.

– De sa jeg måtte bli tøffere og være mer som de andre gutta, forteller han oppgitt. – Dermed fortsatte mobbingen gjennom hele grunnskolen.

Den rare homoen

Som ung voksen flyttet Tore til Oslo. I det livlige og fargerike homomiljøet i hovedstaden drømte han om å finne sin plass. Men heller ikke her opplevde han å passe inn. Hovedstaden bød riktignok på større frihet og flere muligheter, men full aksept for det å være annerledes var det ikke.

– Det var liksom én måte man skulle være homo på, forteller Tore. – Mens jeg, derimot, var den rare, monogame fyren som hørte på jazz og ville snakke om virkelige følelser.

Tore Petterson

Skam

Det var under innspillingen av TV-programmet «Sofa» at han for første gang fortalte hva han har vært igjennom. I etterkant tikket det inn med positive meldinger fra folk som kjente seg igjen, noe som vekket et nytt engasjement i Tore.

– Jeg skjulte min mobbehistorie lenge fordi jeg skammet meg.

– Jeg trodde at vi hadde kommet lenger, forteller han. – Men så hadde vi ikke det. Da tenkte jeg at jeg må snakke om dette. Jeg må ut å dele min historie om meg og mine mobbere.

Viktig budskap

De siste årene har Tore reist landet rundt med sitt populære foredrag om mobbing. Det har blitt mange sterke møter med barn og foreldre underveis.

– At noen ikke liker deg, betyr ikke at hele verden hater deg.

På denne ferden har han – til tross for mange sterke historier – følt et privilegium over å kunne ta den praten. For budskapet er så viktig.

– Det at noen ikke liker deg, betyr ikke at hele verden hater deg, understreker han. – Det barn og unge få vite!

Nye tanker, nye muligheter

I dag er Tore seniorrådgiver for kommunikasjon og formidling i Humanistene, med Raushetspodden som et av hans viktigste prosjekter.

– Med litt mer raushet i samfunnet vil alle få det bedre!

– Pandemien gjorde at alle forestillinger ble avlyste. Og at jeg dermed ble kjent med Humanistene. Jeg fikk tilbud om jobb, hvilket føles som en perfekt match, forteller Tore smilende. – Det er fantastisk å få jobbe med engasjerte mennesker som brenner for bra ting – og kjenne at jeg ikke lenger behøver å stå alene!

Hjertesak: Menneskerettigheter og menneskeverd

En av Humanistenes fem hjertesaker er å adressere menneskets rettigheter og verdier. Fordi vi mener alle mennesker er like mye verd. Vi ønsker å framsnakke annerledeshet også gjennom folks historier. Ved å høre hvordan enkeltpersoner takler sine utfordringer, kan vi inspireres til å takle våre egne i lys av opplevd raushet.

Tore Petterson er for mange kjent fra populære TV-programmer og jobber i dag som seniorrådgiver i Humanistene. Med sine fargerike kreasjoner, gode humør og herlige formidlingsevne har han beriket og berørt store og små med sin livshistorie. For at vi skal lære hvordan å takle livet når noen der ute bestemmer seg for at nettopp du er litt annerledes.

Tore drømmer om et samfunn med plass til alle. Og han vet mye om hvordan det er å være utenfor. I Raushetspoddens første episode deler Tore erfaringer, traumer og drømmer i samtale med Humanistenes generalsekretær Børre Sørdahl.


Raushetspodden fra Humanistene

I Raushetspodden™ inviterer vi mennesker, som på ulike vis bidrar til å skape et rausere samfunn, til å dele av sitt engasjement. Målet er å smitte våre lyttere med raushet – både for seg selv og for andre.

Hør episoden med Tore Petterson.
Hør hele Raushetspodden.

Publisert 14. august 2021