Mange kjenner Silje Sandmæl som programleder på TV og fra podkasten «Pengetabu», hvor hun gir råd til voksne som har havnet i økonomisk knipe og som ønsker veiledning for smartere pengebruk.

Stort engasjement for inkludering

Det kanskje ikke like mange vet, er at Silje også har et stort engasjement for barn og inkludering.

Silje Sandmæl

For i flere år har hun jobbet for at barn ikke skal havne utenfor fordi foreldrene har dårlig råd.

Idretten er ikke for alle

Hun er aller mest oppgitt over idretten. For det som kunne vært en arena for samhold og inkludering, er ikke det. I stedet for å viske ut økonomiske og sosiale forskjeller mellom barn, gjør idretten de veldig synlige, mener hun.

– Idretten som skal være for alle skaper ekskludering fordi det er så dyrt.

– Lavinntektsfamilier har ikke råd til å betale flere tusen kroner i halvåret for barnas fritidsaktiviteter, sier Silje oppgitt.

– Alt for ofte ender det med at barna selv sier nei til å være med, fordi de vil beskytte foreldrene sine. Jeg vet at det er mange barn som sier til foreldrene sine at de ikke har lyst til å spille fotball eller være med i korps, men som egentlig har lyst, forteller hun.

Skolen forsterker økonomiske ulikheter

Det er ikke bare idretten som er problemet, mener forbrukerøkonomen. Også på skolen forsterkes økonomiske ulikheter. Gjennom den næringsrike lunsjen, de moderne klærne og de fancy duppedittene som mange barn har, dog ikke de med dårlig råd.

– For barn er det veldig viktig å ikke føle seg utenfor. Og det gjør man ofte hvis man ikke har det samme som andre barn.

Hun mener at de som har midler må tenke mer på å beskytte de som ikke har det.

– I stedet for at noen må rekke opp hånda og si at de ikke har råd, må vi legge til rette for at alle kan være med. På klasseturer, i bursdager og andre aktiviteter.

Regjeringen neste

Silje er ikke tilfreds med de offentlige tiltakene mot barnefattigdom og utenforskap. Hun ønsker seg makspris på fritidsaktiviteter og er åpen for skoleuniform. Det tror hun vil jevne ut de synlige forskjellene mellom barn. Og kampen for inkludering, den tar hun gjerne.

– Neste steg er at jeg må inn i regjeringen.

Silje Sandmæl

– Jeg skal starte mitt eget parti som heter «Det inkluderende partiet», sier hun med glimt i øyet.

Men aller først skal Silje Sandmæl være håndballtrener. Og på hennes lag er det selvsagt plass til alle som vil være med – uansett økonomi.

Hjertesak: Fremme humanisme for å skape et rausere samfunn for alle.

Vi tror dypt og inderlig at raushet er særdeles viktig for å skape et bedre samfunn. I vår noe trøblete verden, tror vi at raushet kan bidra til en litt bedre verden. At raushet bør være at alle barn som vil drive med idrett blir gitt en reell mulighet til det, uavhengig av familiens økonomiske situasjon. For det at barnefattigdom hindrer barn fra å kunne delta er intet annet enn urettferdig.  

Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB og økonomisk rådgiver. Hun har vært en av programlederne for programmet Luksusfellen på TV3 siden 2008 og har siden 2018 ledet I lomma på Silje, der hun tar for seg økonomien til ulike kjendiser.

Hun er bekymret for at skole og idrett synliggjør ulikhet og utenforskap. I denne episoden av Raushetspodden snakker Silje om sin visjon og engasjement for et mer inkluderende samfunn, der vi legger bedre til rette for at alle får være med.


Raushetspodden fra Humanistene

I Raushetspodden™ inviterer vi mennesker, som på ulike vis bidrar til å skape et rausere samfunn, til å dele av sitt engasjement. Målet er å smitte våre lyttere med raushet – både for seg selv og for andre.

Hør episoden med Silje Sandmæl.
Hør hele Raushetspodden.

Om Raushetspodden™

I Raushetspodden™ inviterer Humanistene mennesker, som på ulike vis bidrar til å skape et rausere samfunn, til å dele av sitt engasjement. Målet er å smitte våre lyttere med raushet – både for seg selv og for andre. Moderator er seniorrådgiver Tore Petterson i Humanistene.

Publisert 5. september 2021