Reisebrev fra CAMP22

av kommunikasjonssjef Line Wallenius i Humanistene og prosjektleder for CAMP22.

Ny kunnskap og nye vennskap

I august i år samlet vi 50 ungdommer til CAMP22 på Toten folkehøgskole. CAMP22 er vårt alternativ til vanlig, humanistisk konfirmasjonsundervisning og passer til ungdom som ønsker et mer innholdsrikt opplegg med både kurs og morsomme, sosiale aktiviteter. Årets sommerleir ble en minnerik opplevelse med tankevekkende læring, nye vennskap og masse god sommerstemning.

Camp22 ungdomsseremoni

Inspirasjon og ettertanke

Vi har vært igjennom en spennende kursrekke med tematikk som angår ungdom som vokser opp i dagens samfunn. Målet har vært å vise ungdommene at de teller – også i det store bildet. At det de tenker, mener, sier og gjør betyr noe. Også har vi forsøkt å vise dem hvordan de kan engasjere seg for å få sin stemme hørt.

Camp22 ungdomsseremoni

Dyktige kursholdere

Til å gjennomføre kursene har vi fått god hjelp fra noen av de fremste organisasjonene i organisasjonslivet. I år ble det kursholdere fra FN-sambandet, Natur og Ungdom, Amnesty og Skeiv Ungdom i tillegg til oss i Humanistene. Vi er alle disse fineste ungdomsorganisasjonene stor takk skyldig!

Camp22 ungdomsseremoni

Tematikk til kritisk tenking og refleksjon

Vi har vært innom viktig, samfunnsaktuell tematikk og ungdommene har fått bryne seg på problemstillinger som oppfordrer til kritisk tenking og refleksjon. Vi har blant annet jobbet med:

Humanisme og egenkraftsmobilisering med en innføring i hvorfor hvert individ er viktig og hvorfor denne ideen er viktig for humanismen.

Demokrati og deltakelse: Hvorfor er ungdoms deltakelse viktig i et demokrati? Bør 16-åringer ha stemmerett? Hvordan kan ungdom gå frem for å få sin stemme hørt?

Camp22 ungdomsseremoni

Menneskerettigheter: Hvilke menneskerettigheter er viktigst; ytringsfrihet eller mat, klær og bolig? Hvordan kan menneskerettighetene være så viktig i verden når de ikke er juridisk bindende? Gir menneskerettighetene LGBTHQ+ også rett til å stifte familie?

Frihet: Hva er frihet? Hvilket ansvar og hvilke muligheter følger rettigheten til å bestemme selv i forhold til interesser, venner, utdanning, kjærlighet og jobb?

Etikk med utforskning av ulike etiske problemstillinger. Hvordan begrunnes ulike beslutninger? Hvorfor er noe mer rett enn andre handlinger?Camp22 ungdomsseremoni

Klimaendringer og ansvar: Hva vil det si å leve miljøvennlig? Hvor kommer materialene fra som mobilene våre er laget av fra? Hvorfor vil ikke allemennesker slutte med oljeproduksjon? Ville du vært villig til å aldri kjøpe nye klær igjen?

Rasisme og diskriminering: Har vi underliggende fordommer? Når er det greit å si ifra hvis vi ser eller opplever diskriminering? Hvordan kan vi forebygge rasisme i vår hverdag?

Kjønns- og seksualitetsmangfold: Hva gjør du om du finner ut at du er skeiv? Hvor mange seksualiteter finnes det? Hva sier lovverket og hvilke læringsressurser finnes på området?

Camp22 ungdomsseremoni

Stort engasjement

Kursene skapte mye engasjement blant ungdommene og de var flinke til å hive seg med i samtaler og høyttenkning. Vi håper og tror at de reiser hjem med nye perspektiver og inspirasjon til å engasjere seg i saker de bryr seg om. Med tro på at den de er og det de gjør betyr noe.

Camp22 ungdomsseremoni

Det må jo være gøy også..!

I tillegg til en spennende kursrekke har vi hatt stort fokus på å bli godt kjent og ha det gøy sammen. De aller fleste deltakerne reiste til Toten uten å kjenne noen fra før og det var nok mange som kjente at det kriblet litt i magen når de dro av sted.

Camp22 ungdomsseremoni

Sosial blomstring

Underveis har de alle blomstret sosialt og det har vært fantastisk å være vitne til det samholdet som har oppstått. Ungdommer fra ulike deler av landet har knyttet vennskapsbånd med mennesker de kanskje ellers aldri ville møtt. Noen av vennskapene vil kanskje vare livet ut.

Camp22 ungdomsseremoni

Aktiviteter gir samhold og fellesskap

Det er ingen enkel oppgave å skape samhold og fellesskap. Det krever hardt arbeid og modige ungdommer som tør å gå ut av egen komfortsone. Gjennom småpinlige bli-kjent leker og et mangfoldig tilbud med felles utflukter og aktiviteter har vi fått det til. Vi har vært på skogstur og bading, hatt kreativt verksted og lek i gymsalen, grillet marshmallows på leirbålet, sett film og spilt biljard – for å nevne noe.

Fra beskjeden start til gode avskjedsklemmer

Det startet som en litt usikker og forsiktig gjeng, men fine prosesser underveis gjorde at avslutningen ble desto heftigere og inkluderte både allsang, dansesirkel – og gode avskjedsklemmer.

Camp22 ungdomsseremoni

Takk, kjære ungdommer!

CAMP22 hadde ikke vært mulig uten så mange fantastiske deltakere! Vi er så takknemlige for at dere valgte å gi vårt alternative konfirmasjonsprogram en sjanse – og så imponerte over hva vi har fått til sammen.

Vi sitter igjen med en god følelse og håper at vi har klart å skape en lærerik og morsom sommerleir som dere vil huske i mange år fremover. Da vi spurte, var 9 av 10 av dere helt sikre på at dere ville valgt CAMP22 i stedet for vanlig konfirmasjon igjen. Herlig!

Takk for vel gjennomført sommerleir og gleder oss til vi sees igjen til avslutningsseremonier i september!

Camp22 ungdomsseremoni

Masse klemmer fra Humanistenes CAMP22-crew;
Vilde, Alexandra, Line, Daniel, Sondre, Jenny, Elin og Sylvi
❤️

Publisert 12. september 2022