Det går mot lysere tider

Dette året har vært et annerledes år for de fleste av oss. Karantene, sosial nedstengning, alvorlig sykdom og smittevern er noe av det vi har fått føle på.

Men nå går vi mot lysere tider. Solen viser seg stadig mer, og samfunnet og din og min hverdag vil forhåpentligvis bli mer forutsigbare i 2021.

Dugnaden

Vi har tilpasset oss pandemien, noe som har vært utfordrende for mange. Vi har vist at vi som samfunn kan gjøre en felles innsats når motgangen er som verst.

Varme tanker går til alle de fantastiske menneskene som har stått i aller fremste rekke for å hjelpe – i sine jobber og som medmennesker. I lysningen ser vi vaksiner vil bli tilgjengelige i nær fremtid.

Det er tid for feiring og for å være takknemlige for det vi har. At vi går mot lysere tider er noe som er verdt å feire denne julen.

En viktig tradisjon

Vintersolverv, lysfest eller Jòl (Jul) har vært en av de viktigste feiringene i Norge og i store deler av verden i mer enn 2000 år.

Feiringen av lyset gjøres i mange kulturer, også i religiøse sammenhenger. Mennesker over hele jordkloden samles til fest og feiring av ny årstid og lysere tider.

Forberedelse til jul, fest, mat, gaver, juletre og samvær med familie og venner er en viktig tradisjon for svært mange av oss. Det er en tid for glede, samhold og fellesskap, men også refleksjon.

Fra utenforskap –

Mange av oss har intet fellesskap å ta del i, selv i år uten pandemi. Det kan være vanskelige erfaringer med rus, vold og usikkerhet, eller en sår barndom, dårlige minner og isolasjon.

Det er altfor mange som faller utenfor og som opplever ensomhet og utenforskap når lysfesten er i gang. Og som faktisk gruer seg til jul.

– til fellesskap

Kan dette kan være en fin tid for å åpne blikket og se de som ikke blir sett? Å skape styrke og samhold i sosiale aktiviteter? Kanskje kjenner vi noen som kan inkluderes digitalt i hyggelige samtaler og smittevernsvennlig julefeiring..?

Det er håp

Hvis du er i karantene, eller føler deg isolert av andre årsaker, kan du skape en gylden mulighet for å gjøre litt ekstra stas på deg selv. Som å gjøre aktiviteter du trives godt med og som vekker takknemligheten i deg. For husk; det går mot lysere tider. Det er håp. Helt sikkert.

Publisert 11. desember 2020