Kristin Walstad: Ingen er bare det du ser

Ut av KrF i protest

Hun har vært en aktiv forkjemper for homofiles rettigheter i kirken. Først som kirkepolitiker og senere som nestleder i Viken KrF. Men i 2020 meldte hun seg ut i protest på grunn av deres behandling av LHBTI.

– Jeg skjønte at det var et stort gap mellom hvordan partiet og flertallet i partiet forstår hva menneskeverd betyr i praktisk politikk, forteller Kristin oppgitt.

Humanismen i ryggmargen

Hun har humanismen i ryggmargen. Troen på verdier som menneskeverd, likeverd og likebehandling er utgangspunktet for de fleste holdninger og handlinger. Som politiker er Kristin opptatt av å ivareta disse verdiene. Derfor kunne hun ikke lenger finne seg i at de ble tilsidesatt.

– Da min partifeller først hevet stemmen, så handlet det om at noen har reist et Pride-flagg på en kommunal flaggstang.

Bare det å være vitne til at man ikke ønsket å ta i bruk ordet «skeiv» i sitt ordforråd traff meg veldig sterkt. For det bryter med mine grunnleggende verdier.

– Det gjør det utrygt for meg selv å være en del av samfunnet.

Som nestleder i Sentrum har Kristin store ambisjoner. Med fokus på FNs bærekraftsmål og menneskerettigheter er målet å sette mennesker og bærekraft øverst på den politiske agendaen.

Hjerte for mennesker

Det er den sosiale bærekraften og arbeidet med mennesker som opptar Kristin aller mest. Og da spesielt de sårbare i samfunnet.

– Jeg vil snakke om de av oss som i ulike perioder går på veldig usikre inntekter i NAV. Eller de unge som sliter med psykisk helse og ikke klarer å leve opp til kravene i skolen.

Raushet er et uttrykk for kjærlighet

For Kristin er raushet et uttrykk for kjærlighet. Det er en opplevelse som skal erfares.

– Det er å kjenne at det er rom for meg hvor jeg enn kommer, der jeg kan være den jeg er, sier hun. – Alle fortjener å oppleve raushet!

Mangfold og forskjellighet er verdier som vi må respektere og anerkjenne.

Men hun er klar over at langt fra alle gjør det i dagens samfunn. Hun vil derfor at vi henter opp igjen den stolte europeiske arven med rom for forskjellighet.

Se om igjen

Det latinske ordet for respekt er respectare, som betyr å se om igjen.

– Ingen er bare det du ser. Alle er mer enn det du ser.

– Det lærte jeg for første gang da jeg jobbet i bymisjonen og møtte masse forskjellige folk. Vi må huske det når vi ser på folk. I alle fall må vi ha det som mål, smiler hun.

Om fremtiden

Kristin Walstad håper at alle barn som vokser opp i Norge skal oppleve og erfare at de er helt unike. At de har en helt spesiell stemme og noen helt unike perspektiver som samfunnet trenger. Og at de skal være godt fornøyde med det.

– Jeg vil at de skal kjenne at de er gode nok og at de er velkomne i Norge og i samfunnet vårt.

Hjertesak: Inkludering og fellesskap mot diskriminering og rasisme

En av våre viktige hjertesaker i Humanistene er å inspirere til inkludering og sterkt bidra i kampen mot diskriminering og rasisme. For vi tror begrep som anstendighet, anerkjennelse og respekt er mer aktuelle nå enn noensinne.

Kristin Walstad er politiker, aktivist og humanist, med et brennende engasjement for mangfold og inkludering. Hun frykter at humanismen er i ferd med å forsvinne i samfunnet vårt, og hun trakk seg fra Krf på grunn av partiets syn på homofili. Og hun snakker gjerne med oss om raus politikk,  menneskeverd og egenverd. 

Kristin forteller åpent om avskjeden med KrF og drømmen om et åpent samfunn med rom for forskjellighet.


Raushetspodden fra Humanistene

I Raushetspodden™ inviterer vi mennesker, som på ulike vis bidrar til å skape et rausere samfunn, til å dele av sitt engasjement. Målet er å smitte våre lyttere med raushet – både for seg selv og for andre.

Hør episoden med Kristin Walstad.
Hør hele Raushetspodden.

Om Raushetspodden™

I Raushetspodden™ inviterer Humanistene mennesker, som på ulike vis bidrar til å skape et rausere samfunn, til å dele av sitt engasjement. Målet er å smitte våre lyttere med raushet – både for seg selv og for andre. Moderator er seniorrådgiver Tore Petterson i Humanistene.

Publisert 20. august 2021