Kostnaden av å elske

Den 21. april 2022 markerer vi at det er 50 år siden seksuell omgang mellom homofile menn ble avkriminalisert i Norge. Vi hyller de modige aktivistene som har gått i bresjen i den viktige kampen for frihet til å være den du er og retten til å elske den du vil. Vi feirer hvor langt vi er kommet i Norge, samtidig som vi anerkjenner at vi fortsatt har en vei å gå før alle skeive kan være hele seg – uten å frykte fordommer, stigmatisering og diskriminering.

Takk Kim Friele, DNF-48 og Foreningen FRI

Den norske homokampens førstedame, Karen-Christine «Kim» Friele, var sammen med resten av DNF-48 (forgjengeren til foreningen FRI), en av de sterkeste kreftene bak å avskaffe paragraf 213[1].

De har gjort en uvurderlig innsats i den skeive frihet- og rettighetskampen her til lands, og har sikret rettigheter som mange av oss anser som selvfølgeligheter i dag.

Frihet, men ikke fordomsfritt

I Norge i dag kan skeive gifte seg i kirken og leve som fullverdige ektepar på lik linje med heterofile. Det å være skeiv er med årene blitt mer vidt akseptert og enklere å være åpen om. Likevel er det viktig å huske hvor vi kommer fra og ikke ta likestillingen mellom skeive og heterofile par for gitt.

Det finnes fortsatt mennesker i Norge som både passivt og aktivt viser sin mangel på aksept for skeive. Det er et faktum at «jævla homo» fortsatt er blant de vanligste skjellsordene brukt av norske skoleelever[2], og enn så lenge er homoterapi fortsatt lovlig i Norge[3]. Den høyreekstreme gruppen «Den nordiske motstandsbevegelsen» fører en homofiendtlig retorikk og det er ikke uvanlig å finne trusselplakater og klistremerker med «Knus homolobbyen» som de har hengt opp i ulike norske byer i protest mot pridefeiringen.[4]

Minoritet blant minoriteter

Å stå frem offentlig som skeiv oppleves fortsatt som vanskelig for mange.

Det gjelder spesielt for personer som tilhører flere minoriteter, som skeive med funksjonshemninger eller skeive som tilhører religiøse miljøer.

I juni 2016 på Birkelunden i Oslo ble en 26-år gammel mann og kjæresten utsatt for hatkriminalitet da de gikk og leide hender på veien hjem[5]. Gjerningsmannen tilhørte den samme moskeen som 26-åringen. Gjerningsmannen sa at det ofrene holdt på med var «forkastelig» og truet med at de skulle «slaktes, bli drept eller banket opp».

Høyere risiko for selvmord for skeive

Det heteronormative samfunnspresset kan påvirke skeive ungdommers mentale helse. Risikoen for å ta sitt eget liv er 3 ganger høyere for skeive ungdommer enn for heterofile[6]. Av 407 skeive ungdommer (15-25 år) som ble spurt svarte 26% at de hadde prøvd å ta sitt eget liv minst én gang. 37,1% av disse ungdommene var under 16 år gamle da de forsøkte å ta sitt eget liv for første gang[7].

En vokser opp med at heterofili er normalen og at det er det folk antar du er, med mindre du sier noe annet.

Det kan gjøre det vanskeligere å bli akseptert av andre, men også å akseptere seg selv. Mange skeive ungdommer sliter med å godta at de selv er skeive fordi de kjenner til utfordringene og motstanden som kan komme med det å leve åpent som skeiv.

Kampen fortsetter

Samfunnet har kommet langt og det skal vi absolutt feire, men vi skal heller aldri ta friheten for gitt. Vi må aldri lure oss til å tro at kampen er ferdig. Det er fortsatt en vei å gå før alle i Norge har frihet til å være seg selv på lik linje med andre, uansett kjønn, etnisk bakgrunn og legning. Vi i Humanistene vil fortsette kampen for et samfunn der alle mennesker har frihet til å være den de er og elske den de vil.

«Utviklingen av rettigheter følger ikke en rett linje. Selv små politiske konjunkturendringer kan fort snu positiv utvikling til negativ. Ingen posisjon er vunnet for godt, og alle lovendringer og reformer møter sterk motstand. Der er vi også nå, enten man ser det eller ikke.» – Kim Friele[8]

[1] https://snl.no/Kim_Friele

[2] https://tv.nrk.no/serie/jaevla-homo/sesong/1/episode/1/avspiller

[3] https://www.nrk.no/trondelag/store-regjeringen-vil-forby-homoterapi_-konverteringsterapi-1.15689062

[4] https://tv.nrk.no/serie/jaevla-homo/sesong/1/episode/5/avspiller

[5] https://tv.nrk.no/serie/jaevla-homo/sesong/1/episode/5/avspiller

[6] https://tv.nrk.no/serie/jaevla-homo/sesong/1/episode/4/avspiller

[7] http://www.jstor.org/stable/20459972

[8] https://www.aftenposten.no/meninger/i/JJ8M7/historier-om-homofili

Publisert 20. april 2022