Selvfølgelig trenger vi Pride

Trenger vi egentlig Pride i Norge – et av verdens beste land for homofile? Helt klart, mener vi. For selv om vi er kommet langt, er vi enda ikke i mål.

Annerledes, men like viktig

Hvert år samles tusenvis av mennesker for å feire kjærlighet, frihet og mangfold under Pride-festivalen. I år ble det naturlig nok ingen rungende jubel i Oslos gater eller folkefest i Spikersuppa. I stedet ble det digital festival med konserter og debatter. For det er nødvendig å markere Pride i Norge også i 2020. Dessverre og selvfølgelig.

Vi er ikke i mål

I Norge finnes det enda mennesker som misliker mangfold og som ikke aksepterer annerledeshet. Som hetser homofile på internett, i skolegården eller på fotballbanen. De roper kanskje ikke høyest i det daglige, men blir ekstremt synlige når kjente TV-profiler som Noman Mubashir kommer ut av skapet, eller når Jesus og Judas kysser i oppsettingen av «Jesus Christ Superstar» på Trøndelag Teater.

Visste du dette...

om homofiendtlige holdninger og handlinger i Norge?

  • I 2018 mottok politiet 92 anmeldelser om hatkriminalitet på bakgrunn av seksuell orientering. Det er grunn til å tro at de faktiske tallene er enda høyere.
  • En av fem norske menn sier at de grøsser ved tanken på homofile menn.
  • En av seks menn sier at de har flyttet seg for å skape større avstand til en homofil mann.
  • En av fem har observert negativ adferd, eller opplevd negative holdninger til LHBT-personer på arbeidsplassen.
  • Homorelatert mobbing er utbredt i skole og utdanning. Det gjør det vanskeligere for LHBT-personer å være åpne om sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet.

Kilde: Bufdir

Frykt for negative reaksjoner

Noen mennesker våger ikke «å komme ut av skapet». Som ikke tør å være seg selv. Spesielt vanskelig synes det å være for de som tilhører den del konservative miljøer. Frykten er negative reaksjoner, at familie og venner ikke vil akseptere dem, eller at de ikke lenger er velkommen i sine tros- og livssynssamfunn. Slike bekymringer er ikke ubegrunnede, for her finnes det dessverre altfor mange eksempler.

Hets mot skeive troende

Petter Normann Dille er homofil og prest. Han har selv fått kjenne på det negative av det å være åpent homofil og samtidig engasjert i kirkepolitikk. Til Aftenposten forteller han: – Det var et år med stygge brev i posten eller lapper i pennalet mitt på kirkemøtet. Med beskjeder fra trosfeller om at jeg kunne brenne i helvete…

Thee Yezen Al-Obaide er homoaktivist og muslim. Da han deltok i Pride-paraden for to år siden, mottok han drapstrusler i etterkant. Han legger ikke skjul på at det å være skeiv muslim er en krevende tilværelse. – Som troende, skeiv og muslim blir jeg utstøtt av de aller fleste, sier han til Aftenposten.

Ja vi trenger Pride!

Vi i Humanistforbundet ønsker et rausere samfunn der folk får rom til å være hele seg, med alt sitt mangfold og uansett legning. Og vi trenger Pride til å rope høyt om nettopp dét.

For når vi markerer Pride tar vi avstand fra homofiendtlige holdninger og handlinger. Vi slår ring rundt de som opplever hets, hat og undertrykkelse og viser at vi ønsker mangfold hjertelig velkommen i vårt samfunn. Vi feirer hvor langt vi er kommet i kampen for likeverd og frihet, og bringer utfordringene som gjenstår frem i lyset.

Under årets Pride-festival har det vært mye opp til hver enkelt av oss å vise støtte og engasjement til denne viktige saken – som på arbeidsplassen, i hjemmet og på hytta. Den store folkefesten tar vi igjen til neste år..!


Publisert 26. juni 2020