Ingeborg Senneset: Meningers mot og psyke helseforetak

Det lille ekstra

For Ingeborg handler raushet om å gjøre det lille ekstra. Det å ta et ekstra skritt på vegne av noen andre enn deg selv. – Det gagner deg kanskje ikke der og da, men det gjør deg gladere, mener hun.

Det lille ekstra kan være små ting og store ting. Som å vinke til en trailersjåfør som stopper når du skal gå over veien. Eller gi en hjelpende hånd til noen som trenger det.

– Du trenger ikke være enig i alt, men del gjerne en sak du synes var interessant eller gi en tommel opp.

Den rausheten vil hun gjerne se mer av i kommentarfeltene. – Jeg lover, på vegne av alle som uttaler seg offentlig, at det har mye å si.

Krevende med mye negativitet

Hun er en aktiv stemme i samfunnsdebatten og vant til å havne i hardt vær for sine meninger. Når hun ytrer seg offentlig, får hun gjerne hundrevis eller tusenvis av kommentarer. – Det er ikke bare trusler og hets, men det er en del av bildet, sier Ingeborg.

– Det skal koste å mene noe, men det er forskjell på konstruktiv kritikk og drittslenging.

Ingeborg SennesetAt det koster å mene, synes hun er helt greit. For ting som har verdi skal koste. Men når det blir massiv negativitet, kan det være vanskelig å holde ut.

– Jeg kan bli lei meg, satt ut og ganske redd, forteller hun. – De som kommenterer burde tenke på at de kanskje ikke er alene. Det kan bli overveldende når det kommer mye. For den som tar imot.

Mental helse

– Hvorfor kaller de det helseforetak og ikke sykehus? Forventer helseministeren applaus for ikke å nå sine mål når det gjelder psykisk syke?

Ingeborg har skrevet bok. Anorektisk er en ærlig og åpen dokumentarisk skildring av hennes år som psykiatrisk pasient med tvangslidelser og selvskading. – Jeg ville utfordre hvordan helsevesen og samfunn møter og omtaler psykisk syke, – og jeg ville provosere!

– Jeg ville provosere!

Vendepunktet i sin helsesituasjon kom da hun opplevde å endelig bli sett. Hun møtte en behandler som ga henne tillit og mye tid – og dermed skapte en god og avgjørende relasjon. Det store lille ekstra.

Hjertesak: Medvirke aktivt til en nyansert og konstruktiv dialog

En av Humanistenes viktige hjertesaker er å aktivt medvirke til en nyansert og konstruktiv dialog. Vi er inderlige forsvarere av ytringsfriheten, samtidig som det er viktig å forstå at som all annen frihet får det konsekvenser å bryte den. 

Ingeborg Senneset er forfatter, samfunnsdebattant og journalist. Hun er en tydelig og uredd stemme i et til tider dystert ytringslandskap. Og hun har en sykdomshistorie som har gitt henne helt spesiell innsikt og erfaring.

Ingeborg står i hva hun brenner for og synes er viktig. Som innholdet i kommentarfeltene og hvordan du og jeg kan skape et rausere samfunn. Og hun har tydelige meldinger om mental helse – la deg inspirere og berøre..!


Raushetspodden fra Humanistene

I Raushetspodden™ inviterer vi mennesker, som på ulike vis bidrar til å skape et rausere samfunn, til å dele av sitt engasjement. Målet er å smitte våre lyttere med raushet – både for seg selv og for andre.

Hør episoden med Ingeborg Senneset.
Hør hele Raushetspodden.

Om Raushetspodden™

I Raushetspodden™ inviterer Humanistene mennesker, som på ulike vis bidrar til å skape et rausere samfunn, til å dele av sitt engasjement. Målet er å smitte våre lyttere med raushet – både for seg selv og for andre. Moderator er seniorrådgiver Tore Petterson i Humanistene.

Publisert 15. august 2021