Livet

Positive nyheter i krevende tider

Det er mange lysglimt å skue selv om mye handler om smittefare og sykdom. Stadig flere engasjerer seg med omtanke og varme. Her er et knippe positive saker til glede og inspirasjon – og kanskje en smule ettertanke.

Hjelpegrupper

For å forhindre smittespredning må vi holde avstand til hverandre. Aller helst skal vi holde oss hjemme, noe som er ekstra hardt for folk som enten bor alene eller har begrenset sosialt nettverk. Gjennom hjelpegrupper på Facebook tilbys folk i karantene eller isolasjon hjelp til å handle mat, få luftet hunden og andre praktiske gjøremål. Mer info.

Fant turvenner på Facebook

Kari-Mette Nymark er en av de som har tatt i bruk hjelpegruppene på Facebook. Hun kjente på behovet for noen å snakke med og etterspurte en turvenn i gruppen «Oslo hjelper Oslo». Responsen var overveldende. – Jeg fikk jo så mange svar at jeg ble helt rørt, forteller Kari-Mette til NRK. Les den hjertevarme saken her.

Balkonghyllester

Helsearbeiderne står i krisens førstelinje for å ta vare på de av oss som blir syke. På Facebook oppfordret engasjerte ildsjeler oss til å vise vår felles takknemlighet, hvilket resulterte i mye velfortjent applaus fra mange balkonger landet rundt. Se video av den flotte hyllesten.

Alternative møteplasser

Kulturlivet og underholdningsbransjen har gått i bresjen for å skape hyggelige, alternative møteplasser og arrangement i stuer, bakgårder og på parkeringsplasser. Der kan vi delta digitalt i fellesskap – og være sammen alene. Ingrid Bjørnov ute på Nordberghjemmet.

Et bærekraftig fellesskap?

I denne utfordrende og ganske dramatiske tiden ser vi fellesskapets ubesudlete dugnadsånd trå frem. At vi står sammen og bryr oss om hverandre på tvers av tidligere uenighet og splittelser. Tenk om denne rausheten kunne vedvare og at vi sammen fortsatte med å skape et stadig bedre samfunn?

Klodens pustepause

Det er mye rapportering på at tiltakene mot smittespredning har gitt store utslag på forurensingen rundt om i verden. For første gang på 30 år kan man skimte Himalaya-fjellene fra Punjab-provinsen i India. Og – det meldes om blå himmel i Beijing og rent vann og fisk i Venezias kanaler. For når vi mennesker holder oss innendørs, forurenser vi mye mindre enn før. Kanskje dette kan gi vitenskapen ny viten og inspirasjon til å tenke enda flere nye tanker? Les mer.

Publisert april 2020.