Spørsmål og svar om humanistisk konfirmasjon og CAMP23

Hva er humanistisk konfirmasjon?

Humanistisk konfirmasjon er et tilbud til ungdom som vil forberede seg til og feire dannelsesreisen de skal ut på. Med kurs som gir ungdommene relevant kunnskap og nyttige verktøy, slik at de etter hvert kan reflektere, vurdere og ta egne standpunkt. Som selvstendige mennesker og som del av et fellesskap. Med en feststemt seremoni der vi feirer ungdommene – hvem de er og hvem de skal bli.

Hva er forskjellen på humanistisk og kristen konfirmasjon?

Den humanistiske konfirmasjonen tar for seg livets store spørsmål og fokuserer på potensialet i mennesket, uavhengig av tro eller livssyn. Den kristine konfirmasjonen berører lignende spørsmål, men tar utgangspunkt i kristen tro og hvordan kristen tro kan hjelpe mennesker i livet.

Er ikke begrepet konfirmasjon litt utdatert?

Vi tenker det. Konfirmasjon som begrep og ritual handlet tradisjonelt om å bekrefte det kristne dåpsløftet. Men humanistisk konfirmasjon handler etter vår mening om så mye mer. Derfor kaller vi vår feiring av ungdommen for humanistisk ungdomsseremoni. Fordi vi mener det er viktig å inkludere og feire alle unge – uansett hva den enkelte måtte tro på, ikke tro på eller undres over i det livet vi lever.

Les også: Humanistisk konfirmasjon i ny og spennende drakt

Hva er unikt med Humanistenes konfirmasjonstilbud?

Vårt tilbud er utviklet med ungdom – for ungdom. Gjennom fokusgrupper og samtaler med tidligere og kommende konfirmanter har vi lært mye om hva de unge synes er gøy og spennende – og hva de ikke er like begeistret for. Resultatet er CAMP23; en humanistisk sommerleir med interaktive kurs og sosiale aktiviteter, etterfulgt av en feststemt avslutningsseremoni.

Les også: 7 gode grunner til å velge vårt alternativ til vanlig, humanistisk konfirmasjon

Hva er CAMP23?

CAMP23 samler ungdom fra hele landet til en opplevelsesrik sommerleir på Toten Folkehøgskole fra mandag 7. august til fredag 11. august. Dagene vil bli fullpakket med kurs, aktiviteter, utflukter – og selvfølgelig masse god sommerstemning med nye venner.

CAMP – humanistisk ungdomsfeiring

Hvem kan delta?

CAMP23 er et tilbud til ungdom fra hele landet. Vi har tilreisende deltakere fra nord, sør, øst og vest, med alle slags kulturelle og religiøse bakgrunner. De aller fleste kjenner ingen fra før og har nok litt sommerfugler i magen før avreise. Men fortvil ikke. Vi har fokus på å være mest mulig sammen alle sammen. Og vi kommer til å bli godt kjent med hverandre underveis.

Les også: Reisebrev fra CAMP22

Hva handler kursene om?

Kursene tar for seg viktige spørsmål og samfunnsaktuelle tema, som utfordrer ungdommen til å reflektere, vurdere og ta egne standpunkt. Vi skal bl.a. innom:

  • Humanisme og egenkraftmobilisering
  • Etikk
  • Demokrati og deltakelse
  • Menneskerettigheter
  • Klimaendringer og ansvar
  • Fremmedfrykt, fordommer og diskriminering
  • Kjønn og seksualitetsmangfold

Målet med kursene er å gi ungdommene verktøy til å forstå litt mer av den verden vi lever i – og deres viktige rolle i den. Til å holde kursene har vi med oss dyktige kursholdere fra relevante ungdomsorganisasjoner. Tidligere har vi fått besøk av bl.a. FN-sambandet, Amnesty, Natur og Ungdom, PRESS og Skeiv Ungdom.

Hva slags aktiviteter og utflukter er det på sommerleiren?

Vi organiserer morsomme sosiale aktiviteter hver eneste dag. Det vil alltid være litt forskjellig å velge imellom. Som musikkøving og filmvisning, yoga og kreativt verksted, eller buldring og biljard. Vi organiserer også noen felles utflukter i nærområdet med muligheter for bading. Samt en felles avslutningsfest med både leirbål og dansegulv.

Hvordan kommer vi oss til og fra leirstedet?

Vi legger til rette for felles bussreise fra og til Oslo sentrum og Gardermoen. Pris for bussreise tur/retur er 400kr per person. Deltakere som kommer tilreisende med tog eller fly til Gardermoen vil bli møtt av oss på flyplassen. Øvrige deltakere velger s

elv om de vil reise med oss fra Oslo sentrum eller Gardermoen – eller ordne transport selv.

Hvordan bor vi på sommerleir?

På folkehøgskolen bor man tett sammen på dobbeltrom eller tremannsrom. Det er vask på hvert rom, og felles dusj og toalett i gangene. Vi har noen enkeltrom tilgjengelig, men ønsker at ungdommene bor sammen – og svært gjerne med noen de ikke kjenner fra før. Dette for å legge best mulig til rette for å skape nye bekjentskaper og en hyggelig og sosial sommerleir for alle.

Hvordan foregår seremonien?

Vi feirer ungdommene med feststemte seremonier i september i trivelige lokaler i landets største byer, med god plass til familie og venner som publikum. I seremoniene blir det taler, diplomutdeling, musikk og sang, gjerne med bidrag fra ungdommene selv.

CAMP – humanistisk ungdomsfeiring

Seremoniene som er planlagt i 2023 er:

  • Bergen 9. september 2023 kl. 12:00.
  • Oslo 16. september 2023 kl. 12:00 ved Soria Moria, Torshov.
  • Trondheim 23. september 2023 kl. 12:00 ved Rosenborg ungdomsskole.

Hvor mye koster det?

Det koster 4.100 kr hvis en foresatt er medlem hos oss, hvis ikke er prisen 5.700 kr. Avgiften dekker kostnader for kurs, aktiviteter, kost og losji på leirstedet, samt avslutningsseremoni og diplom. Reisekostnader må dekkes av deltakeren selv. Ta kontakt med oss dersom kostnadene blir en utfordring, så finner vi en løsning sammen.

Andre spørsmål?

Les informasjonsheftet om CAMP23 for flere detaljer om opplegget. Eller ta kontakt med oss på post@humanistene.no eller 21 89 99 10.

Påmelding

Påmelding kan du enkelt gjøre her.