Publisert 8. september 2022

Rådsmøte i STL med viktig dialogarbeid

Vi har vært på rådsmøte med STL den 6. september (Samarbeidsrådet for tros- og livssyn) i The American Lutheran Church i Oslo, sammen med representanter fra ulike tros- og livssynssamfunn i byen. Det ble et spennende møte med interessante samtaler om bla. muligheter for å skape et livssynsåpent hus i Oslo. Vi gjennomførte også en dialog om hvordan vi snakker om og forholder oss til kjønns- og seksualitetsmangfold i våre organisasjoner.

Publisert 25. august 2022

Spennende samtale om abort i Kompass på NRK Radio

Den 24. august var vår filosof Alexandra Esdaile nok en gang gjest i Kompass i NRK Radio, sammen med Øyvind Håbrekke fra tankesmien Skaperkraft. Det ble en interessant og tankevekkende samtale om såvel abortutvalget som etiske problemstillinger knyttet til abort. Hør episoden her.

Publisert 10. august 2022

God stemning på sommerleiren!

I august samlet vi 50 flotte ungdommer til CAMP22 på Toten folkehøgskole. CAMP22 er vårt alternativ til vanlig, humanistisk konfirmasjon og passer for ungdom som ønsker et mer innholdsrikt og sosialt opplegg. Dagene på sommerleir har vært fylt med kurs og aktiviteter fra morgen til kveld. Vi har jobbet med utfordrende tematikk, også har vi hatt det skikkelig gøy med mye lek og moro. Nå gleder vi oss til vi sees igjen til avslutningsseremonier i september.

Publisert 27. juni 2022

Samlet i støtte etter masseskytingen i Oslo

Søndag 26. juni stod vi samlet med representanter fra ulike tros- og livssynssamfunn i Oslo for å vise vår felles støtte til alle som er rammet av den grusomme masseskytingen ved London pub. Vi er i sjokk og fortvilelse over det som har hendt. Nå er det viktig at vi står sammen, at vi tar vare på de som er redde og utrygge – og fortsetter kampen for frihet, mangfold og likeverd. Foto: Hans Olav Arnesen (STL)

Publisert 25. juni 2022

Vakker markering av skeivt kulturår

Den 23. juni var vi med på den offisielle markeringen av Skeivt Kulturår ved Rådhuset i Oslo. Arrangementet kastet lys på skeiv historie og skeive bidrag til musikk og kulturliv, med spennende artister som Nils Beck, Bjarte Hjelmeland, Guro Sibeko og Oslo fagottkor. Det ble en vakker og følelsesladet kveld til hyllest for hvor langt hvor vi har kommet – og til påminnelse av kampene som gjenstår.

Publisert 12. juni 2022

Feststemte regnbuedager i Bergen

Den 11. juni gikk vi for frihet og mangfold i Bergen Pride. Det var en fantastisk feiring sammen med et pulserende folkehav. Takk til Regnbuedagene i Bergen for flott arrangement – og takk til ordfører Rune Bakervik som tok seg tid til et hyggelig lite treff med oss.

Publisert 7. mai 2022

Ytringsfrihetens grense

Høyreekstreme leker seg i frisonen mellom ytringsfrihet og diskriminering. Politi og myndigheter må ta seg et kritisk blikk i speilet og evaluere det systemet som tillater hatefulle markeringer og eskalerende motreaksjoner å oppstå. Én gruppes ytringsfrihet skal ikke gå på bekostning av andres. Kronikk i Avisa Oslo av kollega Elin Olsen-NalumLes kronikken her.

Publisert 28. april 2022

Da våren våknet i Botanisk Hage

Det ble en herlig ettermiddag i hovedstaden, da vi inviterte lokale medlemmer til en harmonisk og fargerik vandring i dette eventyret av en hage. Og timingen var perfekt – både fikk vi se nyblomstrede lønnetrær (med nektar og sannsynligvis gode greier) og den unike victoriarosens nysgjerrige utfoldelse, et fenomen som inntreffer noen ytterst få timer hvert år. En av hagens mange botanikere ga oss en flott guidet tur til utvalgte perler en særdeles mindfull onsdags ettermiddag.

Publisert 24. april 2022

Endelig fysisk seremoniledersamling!

Lørdag 23. april inviterte vi våre seremoniledere til erfaringsutveksling, inspirasjon og kunnskapsdeling på hovedkontoret. Etter mange måneder med digitale samlinger var det fantastisk å endelig kunne treffes fysisk. Ekstra fint var det å høre seremoniledernes egne erfaringer, som da Thale Waaler Eggen holdt et herlig innlegg om vielser mens Jane Robertson delte hjertevarme refleksjoner rundt humanistisk gravferd. Vi gleder oss allerede til neste gang..! ❤️

Publisert 22. april 2022

Vel gjennomført landsmøte

Den 22. april avholdt vi årets landsmøte ved vårt hovedkontor i Oslo – med medlemmer, styrerepresentanter og ansatte i Humanistene til stede. Takk til alle som møtte opp for konstruktive samtaler og gode tilbakemeldinger rundt våre veivalg og prioriteringer. Vi orienterte om langtidsplaner, regnskap og budsjett, og valgte styrerepresentanter og styreleder.

Publisert 18. april 2022

Kommunikasjonsinspirasjon for lokal dialoggruppe i STL

Det var spennende å bli invitert til STLs samling for den lokale dialoggruppen i Drammensregionen. Det var stor stas å få snakke om hva vi holder på med på kommunikasjonsfronten – og veldig hyggelig å møte så mange flotte representanter fra det mangfoldige tros- og livssynsfellesskapet i Norge. (STL = Samarbeidsrådet for Tros- og Livssyn)

Publisert 20. april 2022

Hyggelig medlemstreff i Oslo

Endelig årets første fysiske medlemstreff hos oss i Oslo! Det er fint å komme sammen for å snakke om hva som engasjerer og opptar oss om dagen. Som krigen i Ukraina, mottakelsen av flyktninger og kommentarfeltene på sosiale medier. Og humanisme, selvsagt. :)

Publisert 18. mars 2022

Temadialog om humanisme i religion

Torsdag 17. mars inviterte vi et knippe flotte folk med ulik religiøs tilknytning og perspektiv til en temadialog om humanisme i religion.

Det ble en flott seanse med spennende refleksjoner, der deltakerne delte åpent av sine personlige tanker og erfaringer. Dialogen ble stødig ledet av Christiane (Nansen Fredssenter) og Elin (Humanistene).

Publisert 10. mars 2022

For mer inkluderende feminisme

På kvinnedagen i år gikk vi med det alternative toget for en mer inkluderende kvinnebevegelse. I forkant av toget arrangerte vi paroleverksted med appell fra filmviter og samfunnsdebattant, Brita Møystad Engseth.

Engseth traff en nerve med debattinnlegget «Kjønn og identitet: Mørkekvinner» i Dagbladet, der hun gikk hardt ut mot lesbiske anti-trans oppviglere. I sin appell la hun vekt på vårt felles ansvar for solidaritet og inkludering i kampen mot transfobi.

  • Ukraina solidaritet

Publisert 6. mars 2022

Solidaritet med det ukrainske folk

Våre tanker går til det ukrainske folk som blir utsatt for vold og undertrykkelse, der millioner av mennesker allerede er drevet på flukt. Vi fordømmer den russiske invasjonen på det sterkeste, en handling vi mener er et alvorlig brudd på folkeretten.

Norge må ta ansvar og bidra til å forsvare det ukrainske folkets rettigheter og frihet. Vi må sammen med verdenssamfunnet legge kraftig press på russiske myndigheter for å stanse krigen. Og vi må støtte menneskene som er på flukt med trygghet og omsorg.

Lørdag 5. mars var vi til stede under Amnesty’s markering på Eidsvoll Plass i Oslo for å vise støtte til det ukrainske folk – og motstand til krigen.

Publisert 1. mars 2022

Vi er blitt medlem av STL Oslo

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) i Oslo har enstemmig vedtatt å ta oss opp som medlem. Vi gleder oss til godt samarbeid og god dialog fremover med masse fine folk!

Publisert 18. januar 2022

Humanistene på plass i Tromsø

I januar markerte vi åpningen av vårt kontor i Tromsø, sammen med medlemmer og venner av Humanistene. Generalsekretær Børre Sørdahl er stolt over at vi i år skal være representert i «Nordens Paris». Tromsø-kontoret ledes av assisterende generalsekretær Magne Amundsen, som gleder seg til å jobbe for å fremme humanisme og inkluderende fellesskap sammen med våre medlemmer i nord.

Publisert 15. januar 2022

Innspilling av ny podkast

Som fersk TIFF-ambassadør benyttet vi festivalen til å spille inn de aller første episodene av vår nye podkast som lanseres rundt påsketider. I tillegg til spennende møter med flere filmskapere, fikk vi også gode samtaler med blant andre Egon Holstad (iTromsø) og Ann Karina Sogge (Bymisjonen i Tromsø).

I vår nye humanistiske podkast vil vi utforske viktige tema innen humanismen – som menneskeverd, likeverd, frihet og ansvar. Målet er skape en bedre forståelse av humanisme og ikke minst se på humanismens rolle i dagens samfunn. Se innspillingene av spennende samtaler med bl.a. filmskapere og skuespillere på vår YouTube-kanal, eller hør som podkast.

Publisert 4. november 2021

Humanistene til Trøndelag

Forrige uke åpnet vi kontor i Trondheim. Det ble feiret med snorklipping, taler og vakker musikk fra hverdagspoet og visesanger Axel Frønes. Generalsekretær i Humanistene, Børre Sørdahl, er stolt og entusiastisk over at vår bevegelse det neste året skal være fysisk til stede i Trøndelag. – Vi vil alltid ønske å være en aktiv og tydelig stemme for raus humanisme i hele landet!

Leder for regionkontoret, Alexandra Esdaile, gleder seg stort over alle mulighetene som nå åpner seg, slik at både medlemmer og hjertesaker blir godt ivaretatt også lokalt.

Publisert 1. november 2021

Vi åpner kontor i Bergen

Forrige uke feiret vi åpningen av vårt vestlandskontor. Med snorklipping, taler og nydelig musikk fra bergensartisten Lenee.

Generalsekretær i Humanistene, Børre Sørdahl, er stolt over at vi nå får fotfeste i byen mellom de syv fjell. – I en tid preget av stadig mer polarisering, trenger vi et livssynssamfunn som bringer folk sammen og gir mennesket rom til å være hele seg, uansett hudfarge, kjønn, legning eller tro.

Leder for regionskontoret i Bergen, Sylvi Leirvaag, gleder seg stort til å sette fart på vår humanistiske bevegelse på Vestlandet. – Vi vil skape en arena for meningsutvekslinger, samtaler og lokalt engasjement!